Come back

Ken je de film ‘The Net’? Een thriller met Sandra Bullock als slimme hacker wiens hele identiteit door een jaren ’90 knapperd gestolen wordt. Bijna 25 jaar later besluit ik de film nog eens te bekijken. Na een half uur tenengekrom en doorgespoel, vind ik het nu een draak van een film. Sloom, voorspelbaar en idioot om te zien hoe iedereen met een enorme laptop op het strand lag te zonnen. Het scheelt wel een groot gebied om in te smeren, dat wel weer ja.

Wat ik ook irritant vind, zijn de online chatrooms met rare plingel-geluidjes en bewegende ‘grappige’ avatars. Maar net zoals ik ooit dacht dat de heuptas een stille doch gerechtvaardigde dood gestorven was – en onprettig verrast werd dat het (even) helemaal terug was – zo ook met de terugkeer of eigenlijk het nooit-verdwenen fenomeen van de bewegende plaatjes, punt, even ademhalen.

Plaatjes

Inderdaad ik heb het over gifs, animated gifs! Tot voor kort gebruikte ik gifs om een Facebook berichtje op te leuken. Typ een zoekterm in, en je struikelt over de plaatjes uit series en tekenfilms. Op Instagram kan dat via de ‘stories’ en ook op WhatsApp kan ik animated gifs gebruiken.

En mocht je toch nog een bepaalde gif zoeken, maar niet kunnen vinden.. Dan zijn er nog sites zoals Giphy die tonnen aan animated gifs gratis aanbieden. Allemaal leuk en aardig Lisbeth, maar dat wisten we allang al. Klopt, ik word er steeds enthousiaster over omdat ik ze nu ook zelf maak 😉

Zelf doen

Ik heb al wel eerder in Photoshop (en lang lang geleden in Flash) kleine korte animaties gemaakt. Het kostte mij te veel tijd en moeite om iets in elkaar te flansen wat uiteindelijk alleen een ‘Mwah’ opleverde. Nu werk ik met het softwareprogramma Procreate en gek genoeg – of dat door het pennetje komt of niet – ik vind het nu veel leuker om digitaal te tekenen en ben ook blij met het resultaat.  Wel moet ik de getekende plaatjes alsnog in Photoshop op een tijdlijn zetten, maar dat is zo gepiept. Procreate kan sinds de laatste update nu ook zelf animated gifs exporteren, handig! Fijn omdat ik steeds vaker opdrachten krijg voor animated gifs (deze deel ik niet op mijn site omdat het toch wel weer makkelijk pikken is).

Verder

Eigen gifs gebruiken op social media is nog niet zo makkelijk. Zoals gezegd biedt Facebook zelf gifs aan. Ik heb nog niet ontdekt hoe je dan je eigen gif kan uploaden bij een antwoord op een bericht van een ander (als een op zichzelf staand bericht kan het al wel). Het kan wel via een omweg: ik plaats gifs op mijn account bij Giphy en zie hier, ik krijg een link dat te plaatsen is op Facebook. Wel een beetje vreemd, maar zo werk het. Ik ga in elk geval vrolijk verder in de wondere wereld van animatie. Heb je een tip of een vraag, ik hoor het graag!

Lisbeth van Lintel Rain

Terwijl ik gisteren luisterde naar ‘IJskoud’ van Nielson, tekende en animeerde ik dit plaatje. Beetje triest, maar ik word er blij van.

Lisbeth van Lintel net